torstai 30. toukokuuta 2013

Kuusi pikkuista

Punktio oli ja meni, ja tuloksetkin ovat tiedossa. 20 munasolua, joista 9 hedelmöittyi ja 6 selvisi pakastukseen saakka. Näistä kuudesta pikkuisesta alkiosta kolme oli ns. top-alkioita. Lääkäri kehui tulosta oikein hyväksi. Nyt minulle voidaan tehdä monta peräkkäistä pakastetun alkion siirtoa, ennen kuin tarvetta seuraavalle punktiolle tulee. Elokuuta ja PASia siis odottelemaan.

Tuoresiirtoa ei tehty, koska sairastuin hyperstimulaatioon. Oloni on tällä hetkellä hyvin tukala, maha näyttää siltä kuin olisin hyvinkin isosti raskaana, vaikken ole. Oli hyvin hilkulla, ettei lääkäri passittanut minua suoraan tehohoitoon. Sinne voin edelleenkin päätyä, mutta toistaiseksi tarkkailen tilannetta kotona.

En ole erityisen kovasti pettynyt siitä, että tuoresiirtoa ei tehty. Sen pettymyksen peittää alleen pelko oman terveyden puolesta nyt, kun hyperi iski päälle. Ja toisaalta suuri ilo siitä, että saimme pakasteeseen kuusi alkiota. Elokuuhun ei tunnu olevan kovin pitkä aika. Pari kuukautta vain! Onneksi PAS on helppo toimenpide ja voidaan tehdä luonnolliseen kiertoon ilman lääkkeitä. Johan tässä tulikin saatua tarpeeksi rankoista lääkkeistä ja niiden vielä rakemmista seuraamuksista.

Minulle jäi tästä julkisen puolen klinikasta hyvä mieli. Toki siellä hoidettiin rutiininomaiset ultrat ym. toimenpiteet kovin liukuhihnameiningillä, eikä jääty esim. henkistä vointia kyselemään, mutta en sellaista kaivannutkaan. Jos haluan valittaa, valitan vaikka tässä blogissa. Klinikalta toivon tositoimia enkä mitään kädestä pitelemistä. Punktion tehnyt lääkäri sekä paikan päällä olleet hoitajat olivat todella mukavia. Koko ajan vallitsi lämminhenkinen, ystävällinen tunnelma.

Minulle jäi punktiosta oikein hyvä mieli. Se oli jossain määrin kivuliasta, mutta kipu tuli pikaisina (tosin erittäin voimakkaina) vihlaisuina jotka menivät välittömästi ohi. Ja kipulääkitys suoraan suoneen oli tehokasta. Esilääkitys, johon kuului rauhoittava lääke, takasi sen, ettei minulla ollut mielen päällä huolen häivää. Jossain vaiheessa kipulääkepöhnäisessä päässäni kävi ajatus, että tämähän on ihan hauskaa. Hauskuus loppui heti punktion jälkeen, kun tuli kipu sinne, missä toimenpidettä oli tehty. Se kipu hälveni noin vuorokaudessa, mutta tilalle tuli ähky ja ahdistava olo sekä kipu kylkiin, jonka syyksi arvasin (ja oikein arvasinkin) hyperstimulaation.


1 kommentti:

  1. Alkiotilanteesi kuulostaa kyllä lupaavalta! :) On varmasti hyvä levätä nyt, itselläni oli myös hyperstimulaation oireita ja oli kyllä todella tukalat paikat. Elokuu on aivan kohta, sitä ennen voi vaikka (yrittää) rentoutua ja nauttia kesästä. Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista